Reklama
Sport

Zemřel Monsieur Dakar, Karel Loprais. Autosalon na něj vzpomíná jako na skromného génia za volantem

Jako jeden z mála byl ochoten poskytnout rozhovor, i když měl zdravotní problémy a nedařilo se mu
Zdroj: Jan Říha - Autosalon.tv

Jaká to smutná symbolika. V době, kdy v Saúdské Arábii vrcholí přípravy na start Rallye Dakar 2022, přišla zpráva o smrti suverénně nejúspěšnějšího Čecha historie této soutěže - Karla Lopraise. Ostravský rodák vyhrál legendární Dakar šestkrát v kategorii kamiónů za volantem vozu Tatra. Událost bolestně zasáhla i členy týmu webu a pořadu Autosalon.tv, kteří s Karlem prožili spoustu nezapomenutelných zážitků.

Ztělesnění skutečné hvězdy

"Karel Loprais byl pro mne ztělesněním skutečné hvězdy. Člověka, který toho hrozně moc dokázal, a přitom neměl potřebu na sebe upozorňovat. Zažil jsem ho vždy jako skromného a velmi příjemného člověka," vzpomíná expert Autosalonu Jan Říha, který absolvoval Dakar třináctkrát v roli rozhlasového reportéra.

"Na Dakaru jsem se vlastně ocitl i tak trochu díky Karlovi. Ještě jako rozhlasové ucho jsem s ním jezdil dělat rozhovory před Dakarem a po něm a troufnu si říct, že jsme si padli do oka. Líbilo se mu moje zapálení pro tuhle krásnou soutěž. Přímo na Dakaru jsem s Karlem zažil dva ročníky, kdy pilotoval tatru jako závodník. Mám na to krásné vzpomínky. I když měl Karel v té době docela vážné problémy se zády a moc se mu nedařilo, tak byl vždy ochoten poskytnout rozhovor, i když na to určitě vůbec neměl náladu. Na rozdíl od mnoha jiných závodníků, kteří toho zdaleka tolik nedokázali," pokračuje Jan Říha ve vzpomínkách na legendu.

"Karel byl úsporný ve vyjadřování. Na dlouhou otázku často odpovídal kratičkou odpovědí. Ale ta dokonale seděla. Vždycky přesně věděl, co chce říct a neobaloval to vatou. Podobně efektivní byl i jeho řidičský styl. Dokázal jet rychle, a přitom rozvážně a s co nejmenším rizikem. Jeho genialita spočívala v tom, že četl terén daleko dopředu a vždy věděl, co bude za kopcem a byl na to připravený."

"I když jsme se už nějakou dobu neviděli, bude mi hrozně chybět, byl to noblesní člověk. Odpočívej v pokoji Karle, byl si velký frajer," uzavírá své vzpomínky Jan Říha.

Vlastenec a Tatrovák

Spoustu krásných a nezapomenutelných osobních zkušeností měl s Karlem Lopraisem i autor tohoto článku, který o něm mimo jiné v roce 1997 přibližně v polovině jeho dakarské kariéry psal kapitolu do knihy Hvězdy na čtyřech kolech. V ní se světoběžník a zanícený cestovatel Karel Loprais mimo jiné vyznával ze svého vlastenectví.

"Jestli mi něco chybí za volantem tatry v Africe, tak to jsou beskydské kopečky. Většinou říkám, že v Africe může člověk vidět úplně všechno. Krásu domova ale nikdy," cituje kniha Lopraise.

Přezdívka "Monsieur Dakar", kterou jej organizátoři slavné rallye začali titulovat po jeho třetím vítězství, se ke Karlu Lopraisovi skvěle hodila - a to nejen díky jeho frankofonnímu příjmení a lásce k francouzské kultuře. Vystihovala i jeho přátelskou a dobrosrdečnou povahu, nonšalanci, nadhled a lásku k životu.

Velký prostor v srdci Karla Lopraise zabírala značka Tatra, se kterou spojil svůj profesní život. Pracoval pro ni od svých osmnácti let nejen jako závodník či zkušební řidič, ale také jako dělník, automechanik nebo renovátor. Proslavil se například renovací vozu T805, který byl vyroben pouze ve dvou exemplářích - jako speciál pro cestovatele Hanzelku a Zikmunda pro jejich expedici do Asie. Loprais s ním jako mladík jezdil na zkušebně, později se mu jej podařilo vypátrat a zrenovovat tak, že podle Jiřího Hanzelky vypadal lépe, než když vyjel nový z fabriky. "Ověřil jsem si, jak skvělé výrobky Tatra vyráběla," nechal se slyšet vždy loajální Loprais.

Diskuze

Petr S - 02.01.2022 17:35:58
Mistr - Karel Loprais byl a bude pro nás všechny "TATRABOHEM".
Pandrhola - 30.12.2021 19:44:26
Ukázal světu co umí tatry a šestkrát vyhrál nejtěžší soutěž na světě.jednou jsem ho viděl někde jak jinak než za volantem Díky Karle pro nás kamionaky budeš žít dál na druhé straně řeky.

Tatra nezná bratra, znáte ji ale vy? Vyzkoušejte si své znalosti o slavné české značce v kvízu

Auto slavných cestovatelů i komunistických papalášů. A dokonce chtěla mít i předchůdce SUV!
21.05.2023 09:03
|
1
Reklama

Poklady stodol a garáží: Unikátní Tatra 613 kupé existuje v jediném kusu, sedačky z ní uzmul Husák

Překrásný dvoudveřový vůz s designem od studia Vignale po mnoha peripetiích opět jezdí
06.11.2021 08:13
|
11
Reklama

Tatra postavila opravdickou formuli 1. Místo velkých cen jezdila T-607 potupně ve službách Svazarmu

Unikátní monopost doplatil na bolševickou zabedněnost a na Západ nikdy nevyrazil
22.08.2021 20:16
|
10

V Čechách je na prodej raritní nákladní tatra s motorem z MiGu-15. Jezdila až 150 km/h

Motorem z proslulé sovětské stíhačky byly vybaveny pouze tři Tatry 148 v historii
18.05.2021 13:44
|
50

Názor: Nulová tolerance vůči alkoholu u řidičů je falešná anomálie, kterou nedodržují ani policisté

Komu naměří při dechové zkoušce do 0,3 promile, ten se trestu vyhne. Pokud neřekne, že požil
13.03.2024 19:26
|
21

Nový hybrid od Citroënu označují za zabijáka dieselu. Platí to jen částečně, zjistili jsme

Otestovali jsme rodinné SUV Citroën C5 Aircross Hybrid 136 ë-DCS6 Ë-SERIES
09.03.2024 18:53
|
3
Reklama

Není allroad jako allroad. Otestovali jsme lepšoaudi s plnohodnotným quattrem a sametovým automatem

Test Audi A6 allroad 50 TDI quattro: Největším plusem je všestrannost, minusem chudá základní výbava
18.02.2024 08:34
|
0

Vylepšená Tesla Model 3 vyšlapává cestu do budoucna i slepé uličky. Řidiče neposlouchá a šikanuje ho

Z hlediska poměru ceny, výkonu a výbavy jde ale o skvělou nabídku
24.01.2024 19:44
|
7
Reklama
Autosalon TV