Reklama
Sport

U odškodnění při nehodách v rally rozhoduje, jestli zemře jezdec nebo třetí osoba. Věc řeší policie

Tragická nehoda na Rally Šumava vyvolala otázky, jak se postupuje při nehodách na uzavřených tratích
Zdroj: Kateřina Nová, Autosalon.tv

Sobotní rychlostní zkouška na Rallye Šumava skončila tragédií. Nedaleko Strážova havarovala posádka se startovním číslem 55 Jaroslav Krejčík - Alena Krejčíková. Jednačtyřicetiletá navigátorka utrpěla těžká zranění, kterým v nemocnici podlehla. Soutěž byla předčasně ukončena. Podle rallyového jezdce Vojtěcha Štajfa musí být piloti i navigátoři kvůli riziku nehod pojištěni na dvou úrovních. Vůči vlastní osobě a proti škodám třetím osobám.

Bez pojistek to nejde

Každý fanoušek motoristického sportu, a tím spíš aktivní jezdci a navigátoři, ví, že rallysport je vysoce rizikový. A proto musí být posádka (pilot i spolujezdec) pojištěni, pro případ, že se stane nehoda. V lepším případě při ní nedojde ke zranění, ale jen ke škodě na majetku třetí osoby.

„Typicky jde o nehody, při kterých jezdec nezvládne v rychlosti manévr a poškodí někomu plot nebo třeba sloup. To se řeší z pojistky, kterou každá posádka zaplatí pořadateli v rámci přihlášky do soutěže společně se startovným. Zodpovědnost je pak na pořadateli, který má celý podnik proti škodám vůči třetím osobám pojištěn,“ vysvětluje přední český pilot Vojtěch Štajf.

Dvě tragédie se smrtí diváků

V extrémních případech pak může při nehodách dojít k usmrcení diváků nebo pořadatelů okolo trati. V roce 2009 při rychlostní zkoušce Valašská rally přišli o život tři lidé (otec, syn a jeho kamarád). Kriminalisté po vyšetření tragické události případ odložili, protože došli k závěru, že nedošlo k pochybení pořadatelů. Viníkem byl podle nich muž, který na nebezpečné místo u trati přivedl obě děti.

Podobný případ s tragickým koncem se odehrál v roce 2012 při rallye v Lopeníku. Závodní vůz tam při nehodě srazil šest lidí. Čtyři dívky střet nepřežily. Odvolací soud v tomto případě, který se vlekl jedenáct let, označil za viníka traťového komisaře, který diváky nevykázal z nebezpečného místa. Jedna z dívek byla jeho přítelkyní.

„I pro tyto smutné případy musí mít pořadatelé uzavřenou pojistku, pokud by se prokázalo, že je vina na jejich straně. Jiné by to pochopitelně bylo v případě, že by jezdec byl pod vlivem alkoholu nebo omamných látek nebo se přišlo na to, že závodní vůz měl technickou závadu. Pak jde vina za jezdcem, případně provozovatelem závodního vozu. To je samozřejmě vždy předmětem šetření policie, případně soudního jednání,“ dodává Štajf.

Pojištění k licenci

Vraťme se ale k sobotní nehodě na Rallye Šumava, při které utrpěla smrtelná zranění navigátorka. Alena Krejčíková. Odškodnění pozůstalým bude řešeno podle Vojtěcha Štajfa z pojistky, kterou musí mít každý jezdec i navigátor povinně uzavřenou k závodní licenci. „Pro každou sezónu musíme mít nejen závodní licenci od Autoklubu České republiky, ale k ní i uzavřenou úrazovou pojistku. Vybrat si můžeme z několika variant od pár tisíc korun až po deset tisíc podle úrovně krytí. Pokud dojde při závodě k nehodě se zraněním nebo k úmrtí, odškodnění jde z této pojistky,“ říká Štajf a jedním dechem dodává: „Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast rodině, je to hrozná tragédie. Chtěli jsme jako jezdci nějak rodině pomoci, proto jsme hned po soutěži podpořili sbírku pro pozůstalé.“

Policejní mluvčí Ondřej Hodan potvrdil, že při nehodě nebyla zjištěna přítomnost alkoholu: „Český řidič narozený v roce 1979 s vozidlem Subaru Impreza z dosud přesně nezjištěných příčin vylétl s vozidlem mimo trať do pole, kde s ním havaroval. Ve voze s ním jako spolujezdkyně jela žena ročník narození 1983. Alkohol byl u řidiče vyloučen dechovou zkouškou, ale byl u něj nařízen i odběr krve v nemocnici. Dále se nehodou budou zabývat kriminalisté z územního odboru Klatovy.“

Reklama

Diskuze

Žádné příspěvky, buďte první!


Nehoda v zahraničí se může stát pastí pro neznalé řidiče. Zbytečně pak platí nemalé peníze

Auto v dobrém technickém stavu je základem, stejně jako kvalitní autopojištění
03.07.2023 15:24
|
0
Reklama

Nehoda, ze které mrazí - žena vběhla na červenou přímo před rozjetou dodávku. Přežila zázrakem

Těžce zraněná žena po nehodě ztrácela vědomí, první pomoc ji poskytli svědci i policisté
05.04.2022 14:00
|
5

Pojišťovny znají silnici v Česku, kde dochází k nejdražším nehodám. Za dva roky vyšly na 40 milionů

Druhé nejdražší místo má na svém kontě desítky nehod za 35 milionů korun
22.02.2022 18:06
|
5

Supervýkonný pick-up Tesla Cybertruck míří do Evropy. Brzy se objeví i v České republice

Americká automobilka představí novinku na evropském turné se zastávkou v Praze
30.04.2024 12:30
|
0

Elektromobily se mohou dlouho po nehodě samovznítit. Často musí i v servisu do karantény

U oprav vozů na elektřinu se servisy řídí přísnými předpisy. Mají bezpečné místo pro vychladnutí
23.04.2024 14:12
|
1
Reklama

Nový Ford Focus ST Edition má nastavitelný podvozek jako závodní vozy. Ale umí být i rodinným autem

Novinka kombinuje sportovní vlastnosti se zrychlením z 0 na 100 za 5,7 sekundy a užitnou hodnotu
11.04.2024 07:59
|
0

Rozdíly mezi dojezdy aut na hladové oko jsou propastné. Dělají i víc než dvojnásobek

Pokud často riskujete jízdu na palivovou rezervu, nikdy nepřekračujte hranici 50 ujetých kilometrů
09.04.2024 07:59
|
9
Reklama
Autosalon TV