Reklama
Sport

Elektrická fabia uspěla v rally při srovnání s benziňáky. Nikdy do toho nesednu, láteří Václav Pech

Rakouskou Rallye Weiz absolvoval elektrický soutěžní vůz Škoda RE-X1 Kreisel bez úlev
Zdroj: Tiskový servis Škoda Auto

Elektrický soutěžní vůz ŠKODA RE-X1 Kreisel vtrhl do světa motorsportu. Při rakouské Rallye Weiz jako první elektrický vůz v historii rallyových soutěží absolvoval bez úlev plnou délku závodu. A v konkurenci spalovacích vozů obsadil třetí místo v celkovém pořadí.

Jiný volant i pádla pod ním

RE-X1 Kreisel je zatím jen experimentálním prototypem postaveným ve spolupráci týmu Škoda Motorsport a společnosti Kreisel Electric, která se specializuje na technologie baterií. Konstruktéři zvolili jako základ úspěšný rallyový speciál Škoda Fabia Rally2 evo. Modifikovali podlahu tak, aby do ní mohli integrovat baterii elektrického pohonu s kapacitou 52,5 kWh. Úpravou prošly také bezpečnostní rám, motorový prostor i interiér vozu. Hlavní změnou uvnitř je jiný volant s řadou ovládacích prvků a absence řadicí páky sekvenční převodovky. Tu nahradila pádla pod volantem sloužící k volbě úrovně rekuperace.

Každá náprava má svůj elektromotor

Prototyp Škoda RE-X1 Kreisel pracuje se dvěma elektromotory. Jeden je umístěn na přední, druhý na zadní nápravě bez mechanického propojení. Výzvou bylo naučit obě nápravy spolupracovat tak, aby celé auto fungovalo jako pravý rallyový speciál třídy Rally2. „Pro správné řízení pohonu jsme vyvinuli speciální software, jehož základem byly detailní požadavky jezdců. Podle atraktivních průjezdů ostrých zatáček je vidět, že se nám to povedlo docela dobře,“ neskrýval po soutěži spokojenost Daniel Foissner ze společnosti Kreisel Electric.

I když má nový elektrický prototyp stejné tlumiče, náboje kol, zavěšení i brzdy jako speciál Škoda Fabia Rally2 evo, musely být tyto komponenty kvůli vyšší hmotnosti nově nastaveny. S finálním naladěním podvozku pomáhal zkušený tým Baumschlager Rallye & Racing (BRR). Tomu šéfuje rakouská legenda rallyového sportu Raimund Baumschlager, jehož závodní zkušenosti sahají hluboko do 80. let.

A právě Baumschlager společně s navigátorem Jürgenem Heiglem si pochvalovali svou premiéru na rakouské Rallye Weiz. Od začátku soutěže se s vozem ŠKODA RE-X1 Kreisel drželi v popředí klasifikace. „Na to, že jsme s autem poprvé vyjeli v únoru, je to dobré. Musím trochu změnit jezdecký styl, protože auto je zhruba o 100 kilogramů těžší než klasická Fabia Rally2 evo. Není tu také spojka ani převodovka, takže se v nájezdech do zatáček úplně jinak odhaduje rychlost. Jinak se ale RE-X1 řízením pořád víc a víc podobá benzínovému vozu Rally2,“ shrnul Baumschlager svoje pocity po závodech.

„Pro tým ŠKODA Motorsport je projekt implementace elektrického pohonu do rallye vzrušující výzvou u které je od samého počátku. Tým Škoda Motorsport je na možnou elektrickou budoucnost rallye skvěle připraven,“ dodal k premiéře elektrického rallyového vozu koordinátor zákaznického programu ŠKODA Motorsport David Jareš.

Pech nikdy do elektrického závodního auta nesedne

Nadšení pro elektřinu při závodění ale nesdílí například dlouholetý špičkový český jezdec rallye Václav Pech. Ten by dokonce při případném „povinném“ přechodu na elektromobily místo speciálů se spalovacím motorem se závoděním raději skončil: „Já jsem jako klasickej rallyák odkojenej na benzínu. Tahle změna by pro mě osobně byla nepřípustná. Elektrika patří do sítě a na svícení, nikoli do auta. Kdyby k tomu došlu, nebudu závodit a raději budu chodit na ryby. Ale ono se to nestane, protože i tak by zůstaly v soutěžích veterány a historické vozy s klasickými motory. A snad to nikdo nedopustí,“ přeje si Václav Pech.

Reklama

Diskuze

Honza - 13.07.2023 13:55:25
Komu se to nelibi at si p× r× d× e× I× polibi, kazdej si muze delat co chce a nikomu neni nic do toho s cim si kdo umane jezdit. Nikdo nema pravo hodnotit co jiny dokaze. A kecy o benzinu miluju.Vyrabi se i za pomoci elektriny a pak se vyhazi vyfukem.
Petr - 21.08.2021 07:49:39
Na dálnici mě brutálně předjela Tesla. O kus dál jsem jí předjel já. Nejela ani sedmdesát. Proč asi? Asi jí docházela šťáva. Na co? Bože na co! Bateriové auto nikdy. Nikdy!!!!

Poprvé účastníky ECO energy Rally Bohemia: Chvílemi jsme jeli se Škodou Enyaq iV i přes 1000 km/h!

Posádka Autosalonu se vůbec poprvé zúčastnila ECO energy Rally Bohemia a překvapivě nebyla poslední
26.07.2021 10:53
|
7
Reklama

Posádka Autosalonu jela setinovou veteránskou rallye s raritní škodovkou. Něco jí chybělo

Po několika odkladech se konečně uskutečnil 6. ročník 7 Castles Trial a expert Pepa byl u toho
31.05.2021 13:23
|
0

Škoda Fabia Rally2 Evo dává na frak 130 RS: Lehkost a rychlost současnosti proti kráse minulosti

Na vlastní kůži jsme porovnali dvě legendy sto dvaceti let motorsportu ve Škodě Auto
20.02.2021 17:46
|
8

Češi se zbytečně připravují o odškodnění při nezaviněné nehodě. Z neznalosti i kolegiality s viníkem

Poškození při nehodě často věří lidovým moudrům. Vztah zraněného s viníkem nehraje u odškodnění roli
18.03.2024 14:00
|
2

Tipy na víkendové výlety, zábavná auta za rozumnou cenu, a mega a víc. Nový Autosalon už ve středu

V premiérovém dílu otestujeme Mitsubishi ASX i Mercedes EQB 250+ a navštívíme Ženevský autosalon
18.03.2024 12:06
|
0
Reklama

Uhlíková stopa elektromobilů rozhodně není nulová. Baterie zatím končí ve spalovnách

Japonská Toyota pracuje na systému recyklace bez spalování a bez emisí oxidu uhličitého
12.03.2024 07:59
|
1

Po okreskách ve Španělsku, varování před alkoholem, čím do Krumlova. Dívejte se na nový Autosalon

V premiérovém dílu otestujeme Toyotu Yaris, Hyundai Kona N a vyzkoušíme vliv alkoholu na řidiče
11.03.2024 12:25
|
0
Reklama
Autosalon TV