Reklama
Sport

Formule E má pravidla, která jí může F1 závidět. Bojuje tu i francouzská luxusní značka DS

Speciální elektrický boost namísto DRS a žádné závodní slicky. Elektrická formule má své kouzlo
Zdroj: Tiskový servis DS

Formule E je nuda, nemá žádný zvuk a je pomalá. To jsou předsudky, které od lidí slýcháme velmi často. Nicméně závody elektrických monopostů jsou ve skutečnosti pořádná show. Oproti formuli 1 je elektrický šampionát nabitý zajímavými pravidly, která dělají mladý motorsport divácky velmi přitažlivý. Krom toho získané know-how ze závodního okruhu dokáží automobilky přenést i na běžné osobní elektromobily.

Rozdíl mezi formulí 1 a formulí E

Královna motorsportu v poslední letech zažívá obrovský nárůst popularity. Díky kvetoucímu marketinku a dokumentárnímu seriálu Drive to Survive se na formuli 1 začalo dívá spoustu nových fanoušků. To se o šampionátu formule E zatím tvrdit nedá, a je to škoda. Elektrické monoposty totiž dokáží nabídnout opravdu napínavé souboje kolo na kolo. Narozdíl od F1 se závody jezdí výhradně na úzkých městských tratích, kde se piloti musí vypořádat s malým prostorem a ošemetným povrchem.

Velký rozdíl je také v samotných autech. Zatímco speciály formule 1 jsou technicky dokonalé a díky propracované aerodynamice generují obrovské množství přítlačné síly, elektřinou poháněné formule jsou po stránce konstrukce mnohem jednodušší. To znamená, že piloti s nimi musí víc bojovat a mají větší problém je udržet na trati. Velkou roli v tom hrají i pneumatiky. Monoposty F1 jezdí na hladkých lepivých slick pneumatikách, které mají obrovský grip. Uhlíkové neutrální šampionát se vydal zcela jinou cestou a namísto závodních gum elektromobily používají běžné silniční pneumatiky se vzorkem, které mnohem víc kloužou. To opět přispívá k nepředvídatelnému průběhu soutěží.

Pravidla, kterými by se mohla inspirovat i F1

Jestli je formule E nečím opravdu unikátní, tak to jsou pravidla. Už samotná kvalifikace nabídne mnohem zajímavější průběh než formule 1. Vše začíná klasickými okny, ve kterých jezdci usilují o nejrychlejší kola. Po skončení této fáze se vybere prvních osm pilotů, kteří se o finální pozici na startu perou v rozstřelu na jedno kolo (ve formátu čtvrtfinále, semifinále a finále).

Ještě zajímavější je ale samotný závod. Zatímco formule 1 používá k předjíždění systém DRS (systém pro snížení odporu vzduchu), který otvírá zadní spoiler a tím dodává monopostům vyšší maximální rychlost na rovinkách, formule E využívá k předjíždění takzvaný Attack mode. Ten pilot získá tak, že v předem určené zatáčce vyjdeme mimo ideální stopu a projede aktivačním bodem, který mu nabije speciální boost - ten na krátkou dobu zvedne výkon elektromotoru o zhruba 70 koní.

Jak monopost Formule E vypadá a co má pod kapotou?

Mezi nejúspěšnější tým v šampionátu elektrických formulí patří automobilka DS. Ta letošní sezonu jezdí s monopostem třetí generace DS E-TENSE FE23. O jeho pohon se stará elektromotor umístěný na zadní nápravě, který disponuje maximálním výkonem 350 kW (476 koní) a závodní speciál dokáže rozjet až na 280 km/h.

Na rozdíl od minulých let je formule E Gen3 vybavena i druhým elektromotorem u předních kol. Neslouží ale k samotnému pohybu vpřed, nýbrž k efektivnější rekuperaci. Společnými silami oba elektromotory dokáží při brzdění nastřádat až 600 kW a tím v průběhu závodu vrátit do baterií až 40 procent využité elektrické energie.
Zdroj: Tiskový servis DS

Za tým DS Penske aktuálně závodní dvojnásobný mistr světa Jean-Éric Vergne a bývalý jezdec formule 1 Stoffel Vandoorne. Společnými silami se snaží o to, aby francouzskou automobilku vrátili zpět na výsluní a opět získali mistrovský titul. Bohužel v této sezóně se týmu DS Penske moc nedaří a v poháru konstruktéru se nachází na páté příčce.

Všechno špatné, pro něco dobré

Nicméně každým kilometrem na trati se automobilka DS učí, což přináší obrovské benefity i pro běžné osobní automobily. Inženýři mohou nabyté know-how z formule E implementovat i do elektrických modelů E-Tense a tím je zdokonalovat.

„Závodní tým je skvělou testovací laboratoří, kterou má značka DS k dispozici. Díky ní si inženýři z oddělení motorsportu a silničních vozů mohou pravidelně vyměňovat svá data a zkušenosti. Přenos technologií je klíčovým prvkem každého motorsportu, a u formule E to platí dvojnásob. Výzkum baterií, elektromotorů a softwaru se totiž každým dnem neustále posouvá kupředu,“ uvedl ředitel oddělení DS Performance Eugenio Franzetti.
Reklama

Znáte rozdíly mezi monoposty formule 1, formule 2 a formule 3 a víte, co mají pod kapotou?

Formule 2 i formule 3 se jezdí se závodními vozy, které mají skoro dvojnásobně větší motor než monoposty formule 1. Přesto jsou výrazně pomalejší. Zvláštní, že?


Diskuze

couba78 - 01.08.2023 15:45:49
precetl jsem si o obycejnych pneumatikach, o v podstate zbastlene karoserii a uz me tento druh zavodu naprosto nezajima.
Radim - 01.08.2023 07:42:30
ubohý pokus DS zaplatit si PR článek o nezajímavém seriálu, ve snaze vnutit pocit toho, že drahý Citroen (vlastně DS) je to po čem toužíš :-D

Kvíz pro fanoušky Formule 1. Poznáte závodní okruhy pouze podle jejich mapy?

Vyzkoušejte si znalost tratí formule 1. Podle plánku zkuste uhodnout, o jaký okruh se jedná
19.03.2023 09:46
|
1
Reklama

Novým monopostům formule 1 dominuje černá barva, protože dokáže auto zrychlit. Nejde totiž o lak

Začátek sezóny Formule 1 se blíží a do světla ramp se tak dostaly nové designy závodních vozů
21.02.2023 10:22
|
1

Formule 1 bude od roku 2026 jezdit na odpadky. Syntetické palivo má snížit její uhlíkovou stopu

FIA také rozhodla, že se výrazně zjednoduší pohonné jednotky monopostů. Jde o hybridní systém
24.08.2022 08:00
|
0

Volkswagen ID.7 ukazuje cestu autům do zásuvky. Jezdí zábavně i s nízkou spotřebou

Vyzkoušeli jsem elektrický protějšek modelu Passat. Na jedno nabití ujede přes 600 kilometrů
26.04.2024 14:02
|
0

Dlouhá tovární záruka je lákadlo na zákazníky. Nejvíce let nabízí automobilky z Asie a Francie

Podívejte se, jaké značky nabízejí nejdelší tovární záruky na svá auta
24.04.2024 16:05
|
0
Reklama

Simulátor za miliony korun. Tohle není hračka pro děti, ale nezbytná součást motorsportu

Vyzkoušel jsem si profesionální závodní simulátor českého týmu I.S.R. racing. Trénoval mě Salaquarda
23.04.2024 17:47
|
0

Kvíz: Poznat auta jen podle koncovek výfuků není nic snadného. Troufnete si?

Vyzkoušejte si, kolik automobilů dokážete poznat. Většinou na sebe výfuky upozorňují sportovní vozy
21.04.2024 08:52
|
0
Reklama
Autosalon TV