Reklama
Sport

České závodnice se chystají na Dakar. Chtějí ho pokořit 40 let starou Kachnou

Barbora Holická a Lucie Engová míří na Dakar Classic s legendárním Citroënem 2CV
Zdroj: Robin Běhal, Autosalon.tv

Úspěšná česká závodnice Barbora Holická se rozhodla, že s ikonickým francouzským vozem Citroën 2CV zdolá Rallye Dakar Classic. Ten se stejně jako běžný závod jede přes zrádné saúdské pouště a náročný kamenitý terén. Rozdíl je v tom, že v této kategorii proti sobě soupeří několik desítek let stará auta bez velkých technických úprav. Do náročných podmínek jede pouze se spolujezdkyní Lucií Engovou a jedním mechanikem. 

Proč zrovna Kachna?

Rallye Dakar je považována za nejtěžší a nejnebezpečnější závod na světě. Nehody a těžká zranění jsou na denním pořádku a dojet do cíle dokáží jen ti nejlepší piloti a nejodolnější stroje. Barbora Holická se chystá ukázat, že náročnou soutěž vedoucí přes písčité duny saúdské pouště zvládne pokořit i s víc než 40 let starým Citroën 2CV. Vůz známý svým houpavým podvozkem a legračním vzhledem rozhodně není na takovouto zátěž stavěný, nicméně díky pár úpravám by měl podle mechanika Tomáše Nerudy Rallye Dakar Classic zvládnout.

„Celá má závodní kariéra v Mistrovství České republiky v rallye nebo v závodech do vrchu je spojená s vozy Citroën, které jsou nadčasově technologicky propracované a kterým věřím. A když chci zdolat největší výzvu své závodní kariéry, musí to být právě Citroën a co jiného než 2CV. Chceme dokázat, že i extrémně náročný terén dakarských tratí se dá zvládnout s tímto ikonickým autíčkem,” řekla Holická.

Auto má pouze minimální úpravy

Narozdíl od standardní Rallye Dakar, ve které jezdí technicky dokonalé závodní speciály s cenovkou několika milionů korun, ve Dakaru Classic proti sobě závodí jen lehce upravení veteráni. Česká posádka dokonce zvažovala, že do pouští Saudské Arábie vyrazí se sériovým Citroënem 2CV. To však pravidla soutěže nedovolují. Tým tak Kachnu vybavil závodními sedadly, ochranným rámem, přídavnými světlomety a zvýšil výkon dvouválcového motoru na celkových 26 kW. 

Při předsezónních testech však mechanik zjistil, že konstrukce podvozku starého Citroënu nemá šanci náročné podmínky zvládnout. Proto vyztužil ramena odpružení a na každé nápravě zdvojil tlumiče. Tím dosáhl větší odolnosti a efektivity podvozku. Jinak žádné jiné úpravy 650 kg vážící Kachna v podstatě nemá, tedy až na velmi speciální design. O ten se postaral světově známý pop-artový umělec, malíř a performer Josef Rataj, který z Kachny udělal pojízdné umělecké dílo.

Tahle slečna to za volantem umí

A kdo vlastně Barbora Holická je? Rodačka z Prahy se narodila v roce 1986. Nepochází z rodiny automobilových nadšenců a do závodního vozu usedla až ve 25 letech, přesto dokázala dvanáctkrát vyhrát v Dámském poháru v rallye. K dnešnímu dni má na svém kontě přes 45 startů v Mistrovství České republiky a dokonce získala prestižní ocenění Elišky Junkové - Zlatý volant.

Navigátorku jí dělá mladší sestra jediného českého pilota formule 1 Tomáše Engeho. Lucie toho má na sedadle spolujezdce odježděného už spoustu a s Bárou tvoří dokonalé dámské duo, které si prý skvěle rozumí. Jak ale zvládnou zřejmě jejich nejnáročnější zkoušku v životě, to se dozvíme začátkem ledna příštího roku, až Dakar Classic skutečně odstartuje. 
Reklama

Závodní vůz NASCAR je překvapivě levný. Dokola jezdí pouze kvůli fanouškům a doleva zatáčí z důvodu bezpečnosti

Dostali jsme se do zákulisí slavného závodu NASCAR v Daytoně. Zjistili jsme zajímavosti o závodních autech i samotném šampionátu. Oproti evropským sériím je nejoblíbenější americký motorsport v mnoha ohledech odlišný.


Diskuze

Pandrhola - 19.11.2023 16:21:18
Holkám věřím a držím palce že to zvládnou.ono blbě žvanit a urážet umí každý ale skutek utek.chapu že to nebude jednoduchý závod ale když mají odhodlání do toho jít,tak proč ne??
PICHAV - 17.11.2023 21:35:38
TO VYPADA JAKO OPRAVDOVA NOVINARSKA !!!! KACHNA !!!! TAKOVA VYJIMKA CO POTVRZUJE PRAVIDLO !!!! VYJIMECNE BAREVNA !!!! NE CERNA JAK RUSKA VOLHA CAREVNA !!!! A PROTO TA KACHNA !!!! JE PRAVDA !!!! VLACAV HAVEL NEJLEPSI PREZIDENT VSECH DOB BY BYL POTESEN

Elektromobil za půl milionu má konečně přesvědčit Evropany. Prohlédli jsme si naživo Citroën ë-C3

Auto bude jezdit jako běžné malé SUV, kompromisy jsou ovšem cítit. Existuje i spalovací verze
18.10.2023 12:06
|
13
Reklama

Loeb bude závodit za Dacii. Chystá se s ní pokořit slavnou Rallye Dakar

V týmu s devítinásobným mistrem světa v automobilových soutěžích bude i žena
03.07.2023 18:06
|
1

Když si chcete vyzkoušet, jaké je to na Dakaru. Lukáš Pešek je nadšený z nového stroje Ducati

Pravověrné enduro Ducati Desert X prošlo testem televizního Autosalonu. Co předvedlo?
28.04.2023 10:24
|
3

Volkswagen ID.7 ukazuje cestu autům do zásuvky. Jezdí zábavně i s nízkou spotřebou

Vyzkoušeli jsem elektrický protějšek modelu Passat. Na jedno nabití ujede přes 600 kilometrů
26.04.2024 14:02
|
0

Dlouhá tovární záruka je lákadlo na zákazníky. Nejvíce let nabízí automobilky z Asie a Francie

Podívejte se, jaké značky nabízejí nejdelší tovární záruky na svá auta
24.04.2024 16:05
|
0
Reklama

Simulátor za miliony korun. Tohle není hračka pro děti, ale nezbytná součást motorsportu

Vyzkoušel jsem si profesionální závodní simulátor českého týmu I.S.R. racing. Trénoval mě Salaquarda
23.04.2024 17:47
|
0

Kvíz: Poznat auta jen podle koncovek výfuků není nic snadného. Troufnete si?

Vyzkoušejte si, kolik automobilů dokážete poznat. Většinou na sebe výfuky upozorňují sportovní vozy
21.04.2024 08:52
|
0
Reklama
Autosalon TV