Reklama
Sport

Loeb bude závodit za Dacii. Chystá se s ní pokořit slavnou Rallye Dakar

V týmu s devítinásobným mistrem světa v automobilových soutěžích bude i žena
Zdroj: Tiskový servis Peugeot

Automobilka Dacia, která patří francouzskému Renaultu, si na začátek prázdnin připravila pro fanoušky rallye překvapivou zprávu. V lednu 2025 nasadí svůj tým na Rallye Dakar. A jeho hvězdou bude legendární Sébastien Loeb. Rumunská značka to oznámila na dnešní tiskové konferenci.

Duster už Rallye Dakar jel

I když to představitelé značky na tiskové konferenci nepotvrdili, zdá se velmi pravděpodobné, že vůz, který Dacia na „dakaru“ nasadí, dostane jméno po velmi úspěšném SUV této značky – Dusteru. Nástup nové generace „civilního“ vozu se navíc chystá v příštím roce. Jeho účast na Rallye Dakar by měla významně podpořit zájem o tuto novinku.

Mimochodem, nebyla by to první účast speciálu s tímto názvem v historii legendární vytrvalostní soutěže. Už v roce 2013 nasadil argentinský dovozce těchto vozů (v Jižní Americe pod značkou Renault) dva speciály Duster, které v úvodu závodu patřily do rychlejší části startovního pole hodnocení osobních aut. Trpěly ale na častými poruchami, takže díru do světa na Rallye Dakar nakonec neudělaly. A málokdo tedy o jejich účinkování vůbec ví.

Francouz a Španělka

Dacia se teď soustředí na svou tovární premiéru na Rallye Dakar v lednu 2025. Podpora značky by měla přinést technologickou vyspělost závodního speciálu a také jeho odolnost pro náročnou dakarskou trať v Saúdské Arábii, kde se poslední ročníky odehrávají. Řídit ho budou devítinásobný mistr světa v automobilových soutěžích Francouz Sébastien Loeb a Španělka Cristina Gutiérrezová.

A očekávání značky od dakarské účasti továrního týmu jsou ty nejvyšší. „Když do něčeho investujeme, děláme to pořádně. Angažovali jsme proto nejlepší piloty. Nechceme být pátí nebo šestí. Chceme vítězství,“ řekl sebevědomě šéf Dacie Denis Le Vot.

Kromě devíti titulů mistra světa v automobilových soutěžích má Loeb má za sebou i sedm dakarských startů. I přes své nesporné jezdecké kvality ji ale nikdy nedokázal vyhrát. Nejvýše byl v celkovém pořadí aut druhý v letech 2017, 2022 a 2023. Má za sebou ale celkem 23 vítězných etap.

Jednatřicetiletá Gutiérrezová se účastní slavného pouštního závodu Dakaru od roku 2017. V roce 2022 jako druhá žena v historii rallye dokázala za volantem auta vyhrát etapu. Jako první to dokázala Němka Jutta Kleinschmidt, která s Mitsubishi dokonce jednou ovládla i celkové pořadí osobních vozů. A to v roce 2001 s Mitsubishi.

Místo benzinu syntetické palivo

Soutěžní prototyp Dacie má být představen na začátku příštího roku. Zajímavý bude mimo jiné tím, že jeho motor bude spalovat syntetické palivo vyrobené z vodíku a oxidu uhličitého. „Dakar je v podstatě velkou technologickou laboratoří. Stává se laboratoří pro nízkouhlíkovou mobilitu. Bez syntetického paliva bychom Dakar nejeli,“ vysvětlil na tiskové konferenci Denis Le Vot.

Palivo podle Le Vota dodá petrolejářská firma Aramco. Značka tím chce potvrdit své ekologické směřování. Komerčnímu rozšíření syntetického paliva zatím ale brání jeho velmi vysoká cena.

Reklama

Diskuze

Milan - 03.07.2023 19:20:23
Moc se těším.

Když si chcete vyzkoušet, jaké je to na Dakaru. Lukáš Pešek je nadšený z nového stroje Ducati

Pravověrné enduro Ducati Desert X prošlo testem televizního Autosalonu. Co předvedlo?
28.04.2023 10:24
|
3
Reklama

Zdolat náročnou Rally Dakar ve starém Citroënenu 2CV. To není vtip, ale plán úspěšné české závodnice

Veterán z 80. let minulého století bude mí pouze drobné úpravy a řídit ho bude 36letá Bára Holická
19.04.2023 11:30
|
1

Cupra Formentor si to rozdala nejen s dakarskou motorkou, ale i s kamionem Martina Macíka

Odhalujeme záludnosti a náročnost navigace a představujeme pracoviště řidiče závodního kamionu
06.04.2023 08:00
|
1

Elektromobily se mohou dlouho po nehodě samovznítit. Často musí i v servisu do karantény

U oprav vozů na elektřinu se servisy řídí přísnými předpisy. Mají bezpečné místo pro vychladnutí
23.04.2024 14:12
|
1

U odškodnění při nehodách v rally rozhoduje, jestli zemře jezdec nebo třetí osoba. Věc řeší policie

Tragická nehoda na Rally Šumava vyvolala otázky, jak se postupuje při nehodách na uzavřených tratích
22.04.2024 16:20
|
0
Reklama

Nový Ford Focus ST Edition má nastavitelný podvozek jako závodní vozy. Ale umí být i rodinným autem

Novinka kombinuje sportovní vlastnosti se zrychlením z 0 na 100 za 5,7 sekundy a užitnou hodnotu
11.04.2024 07:59
|
0

Rozdíly mezi dojezdy aut na hladové oko jsou propastné. Dělají i víc než dvojnásobek

Pokud často riskujete jízdu na palivovou rezervu, nikdy nepřekračujte hranici 50 ujetých kilometrů
09.04.2024 07:59
|
9
Reklama
Autosalon TV