Reklama
Sport

Barum rally Zlín: První pocity, překvapivé momenty i karamboly zahraničních hvězd

Déšť, pomačkané plechy i obrovské množství fanoušků. To vše jsme zažili při moravské rally ve Zlíně
Zdroj: Kateřina Nová, Autosalon.tv

Každý fanoušek motorsportu si nemohl nechat ujít poslední srpnový víkend, kdy se jela snad nejznámější česká rally. Letos šlo již o 51. ročník Barum Czech Rally Zlín. My jsme u toho samozřejmě také nemohli chybět!

Zlín jako na dlani z mrakodrapu!

Již v pátek nás čekala noční rychlostní zkouška ve městě. Díky akreditaci a pozvání od automobilky Peugeot, jsme si mohli užít výhled z blízkých garáží u tratě. Závodním autům jsme byli opravdu velmi blízko. Oceňuji tuto možnost vyhlídkového místa. Jen byl občas problém se dostat k zábradlí, protože si místa někteří návštěvníci zabírali židličkami. Nicméně vyřešili jsme to snadno, a to tím, že jsme sešli o patro níž, kde byl výhled mnohem lepší a stejně tak bylo méně lidí.

Později jsme vyrazili na jedno z nejznámějších míst ve Zlíně, kterým je právě Baťův mrakodrap. Na střechu jsme se dostali s trochou štěstí, s vážným výrazem, a možná dopomohla nakonec i visačka na krku. Výhled z terasy mrakodrapu byl úžasný! Viděli jsme téměř na celou trať z ptačí perspektivy a mohli tak pozorovat jezdce, jak si se závodním okruhem poradí i v nočních podmínkách. K půlnoci, kdy dojel poslední závodník, nás čekalo ještě jedno překvapení v podobě ohňostroje.

Počasí zamíchalo výrazně kartami

Druhý den bylo dost proměnlivé počasí a také mnoho nepříjemností při přesunech. První z rychlostních zkoušek v Březové proběhla v pořádku a viděli jsme hned několik závodníků, kteří honili čas a často jeli na hraně. Avšak když jsme se přesouvali na druhou erzetu Držková měli jsme vyloženě smůlu. Problém byl trochu v organizaci, ačkoli chápeme, že letos pořadatel nedostal příspěvek na konání akce, a tak nemohl najmout tolik spolupracovníků, kolik by se nakonec hodilo. Situace s parkováním nebyla tedy optimální. Ostatně na první erzetě jsme dokonce dostali od policistů pokutu za stání v zákazu vjezdu. Naštěstí jsme měli na autě nalepenou samolepku media, a tak se vše s policisty vyřešilo domluvou.

Co se týká Držkové, jezdci museli zdolat nelehký „jump“. Bylo vidět, že někteří si najížděli pomalu, aby co nejméně ublížili autům - u závodní Alpiny se není čemu divit, zato jiní jeli spíše na čas Nevyzpytatelné počasí bylo také sázkou do loterie v případě obutí. Týmy, které nakonec obuly vozy na dvě nebo tři mokré pneumatiky, měly značnou výhodu oproti ostatním. Bohužel na této rychlostní zkoušce se stalo hned několik nehod, které provázelo velké zdržení a čekání. Ostatně ne nadarmo se říká, že Barumka je jednou z nejtěžších rally celého šampionátu. Po hodině a půl čekání jsme se rozhodli, že bude lepší se odebrat do servisní zóny.

Nutno podotknout, že počasí bylo opravdu na nic. Mnoho jezdců mělo v závodě prostě smůlu. Ti, šťastnější mohli pokračovat dál, ačkoli jim chyběl třeba přední nárazník, jiní ale utrpěli děsivější škody. Motor mimo auto zažila posádka Alberta Battistolli se Simonem Scattolinem, který byl hospitalizován do nemocnice. Podobná nehoda se stala však i španělské posádce Elfrén Llarena/Sara Fernández. Naštěstí se nikomu nestalo nic natolik vážného, aby byla Barumka zrušena. Často však nehody vypadaly opravdu děsivě! Zahraniční posádkám se tak celkově v závodě příliš nedařilo. Zatímco ty české trpěly spíše na technické závady nebo lehčí karamboly.

Česká jména se nezapřou

Vzhledem k nehodám, se následující erzeta a servis zpozdily, tudíž jsme si snědli oběd, který jsme měli přichystaný v zázemí Peugeotu a vyrazili na prohlídku servisu až později. Mezitím byly deštné mraky pryč a nebe zcela ovládlo slunce. Pánové jistě ocenili v servisní zóně i početné umbrella girls, zatímco ženy mohly obdivovat alespoň auta a mechaniky.

Jako poslední jsme v rámci víkendové Barumky navštívili nedělní třetí RZ Pindula, která je mezi diváky velmi oblíbená. Navíc jsme chytli opravdu vynikající místo blízko u svodidel. Bylo to totiž přímo v zatáčce. Za některými vozy, které se dostávaly ze smyků, zůstával rozvířený prach z kol a mělo to celkově tu správnou atmosféru. Viděli jsme důležité jezdce jako je Kopecký, Cais i Mareš, ale také jsme si nenechali ujít například Tarabuse, a další jezdce ze seriálu Peugeot Rally Cupu. O tom si blíže ale povíme v dalším článku, kde na vás bude čekat i pěkná podívaná v galerii!

Reklama

Diskuze

Žádné příspěvky, buďte první!


Horko, rozvířený prach a boj o každou sekundu. Rally světového formátu se dá zažít i v Česku

Zúčastnili jsme se Rally Hustopeče a byli svědky nelítostného souboje ve vysokých rychlostech
01.07.2022 11:30
|
0
Reklama

Útěk z reality až na dřeň: S buggy CFMOTO v brutální rallye napříč nevyzpytatelnou Albánií

Šest dnů v úděsném terénu a krásách albánských hor prověřilo techniku, fyzičku a hlavně morálku
19.09.2021 19:19
|
2

Elektrická fabia uspěla v rally při srovnání s benziňáky. Nikdy do toho nesednu, láteří Václav Pech

Rakouskou Rallye Weiz absolvoval elektrický soutěžní vůz Škoda RE-X1 Kreisel bez úlev
28.07.2021 19:04
|
19

Motoristé ignorují blokové čištění ulic. Pak se diví, kde mají auto a proč platí pokutu

O konkrétním dni úklidu informují značky sedm dní dopředu. V Praze skončí údržba na konci června
22.04.2024 07:46
|
3

Největší český autobazar využívá umělou inteligenci. Povídá si s lidmi na zákaznické lince

Síť AAA Auto chce překonat hranici 100 tisíc prodaných aut za rok. Teď je na hodnotě 26 tisíc
19.04.2024 12:00
|
2
Reklama

Dynamické hrany a téměř neviditelná světla. Nissan Qashqai má nový kabátek i výbavu

Designový jazyk značky je inspirovaný zbrojí japonských samurajů. Nejvíc to je vidět na masce
17.04.2024 18:15
|
0

Abarth 695 Turismo nezapře italský temperament. Radost z řízení ale kazí některé detaily

Oranžová barva budí pozornost kolemjdoucích, stejně jako bublání z výfuku pravých koncovek
14.04.2024 18:26
|
1
Reklama
Autosalon TV