Reklama
Sport

Rallye Dakar poprvé v historii zdolal Citroën 2CV. Řídila ho česká dámská posádka

Barbora Holická a Lucie Engová úspěšně dokončily Dakar Classic se 40 let starým Citroënem
Zdroj: Tiskový servis Duckar

Úspěšná česká závodnice Barbora Holická a její navigátorka Lucie Engová přepsaly historii veteránské rallye. Jako prvním na světě se jim podařilo dovést do cíle Rallye Dakar Classic legendární Citroën 2CV. Se skoro sériovou „Kachnou" zvládly překonat bezmála osm tisíc kilometrů v zrádné saúdské poušti. Přitom za jejich zády nestál žádný početný tým, ale pouze jeden mechanik. Holky sice nevyhrály, ale přesto jsou s finální 63. příčkou z celkových 88 nadmíru spokojeny.

Classic není snažší, naopak

Není to sice plnotučný Dakar, ale i vedlejší soutěž určená pro veterány není žádná procházka růžovou zahradou. Obě série se jedou ve stejný čas na stejném místě a dokonce spolu všichni závodníci sdílí jeden bivak. Rozdíl je v tom, že v kategorii Classic proti sobě soupeří několik desítek let stará auta bez velkých technických úprav a ne závodní speciály za desítky milionů korun. Ve výsledku se tak dá říci, že oba závody patří mezi ty vůbec nejnáročnější na světě. Jen historická auta nejezdí na co nejrychlejší čas, ale na přesnost (setinová rallye).

„Naším úkolem nebylo jet co nejrychleji, nýbrž dodržovat předem stanovené rychlostní průměry a navigační body. Zdá se to jednoduché, ale cesta vedla přes poušť a velké písečné duny, které byly pro většinu veteránů neprůjezdné. Z tohoto důvodu jsme musely mnohem víc přemýšlet nad navigací a hledat alternativní trasy. A bez tlačení, kopání a vyprošťování se to samozřejmě taky neobešlo," řekla na tiskové konferenci navigátorka Lucie.

Kachna to zvládla

A s čím vlastně dámská posádka jela? Šlo o běžný 40 let starý Citroën 2CV, který mechanik Tomáš Neruda vybavil závodními sedadly, ochranným rámem, přídavnými světlomety a zvýšil výkon dvouválcového motoru na celkových 26 kW. To není moc úprav, ale i přesto to v podstatě sériová „Kachna" zvládla, a to bez fatálních poruch. 

„Citroën 2CV jsme si záměrně vybraly i z toho důvodu, že Dakar Classic nikdy nedojel a my chtěly světu ukázat, že to zvládneme. Už se o to před námi pokusilo 14 posádek, ale vždy skončily kvůli technickým problémům nebo jiným důvodům. Nás na Dakaru sice komplikace potkaly, například převodovou skříň jsme měnily hned třikrát, nicméně nakonec jsme všechny trable překonaly a po 14 dnech jsme dorazily do cíle," svěřila se novinářům Barbora.

Co jsou holky zač?

A kdo vlastně Barbora Holická je? Rodačka z Prahy (1986) nepochází z rodiny automobilových nadšenců a do závodního vozu usedla až ve 25 letech, přesto dokázala 12krát vyhrát v Dámském poháru v rallye. K dnešnímu dni má na svém kontě přes 45 startů v Mistrovství České republiky a dokonce získala prestižní ocenění Elišky Junkové - Zlatý volant. Navigátorku jí dělá mladší sestra jediného českého pilota formule 1 Tomáše Engeho. Lucie toho má na sedadle spolujezdce odježděného už spoustu a s Bárou tvoří dámské duo, které si skvěle rozumí.

A co budoucnost dámské posádky a závodní Kachny? „Příští rok je stále v oblacích. My bychom samozřejmě chtěly tento úspěch zopakovat, ale zatím nemáme jasně daný plán. Také si hrajeme s myšlenkou, že na Dakar Classic 2025 dorazíme s jiným veteránem,“ dodaly Barbora a Lucie. 
Reklama

Diskuze

Žádné příspěvky, buďte první!


Audi ukázalo dakarský elektromobil. Za tři miliony nabídne osm kol, robustní nosič a spoustu zábavy

Audi Q8 e-tron edition Dakar míří také na český trh. Dorazí ještě letos
04.01.2024 11:17
|
0
Reklama

Vánoční bonus od Citroënu snížil ceny až o 50 tisíc korun. Auta do zásuvky zůstala ale stranou

Prosincová nadílka se týká nejprodávanějších vozů značky i Berlinga se spalovacími motory
07.12.2023 07:51
|
0

Elektromobil za půl milionu má konečně přesvědčit Evropany. Prohlédli jsme si naživo Citroën ë-C3

Auto bude jezdit jako běžné malé SUV, kompromisy jsou ovšem cítit. Existuje i spalovací verze
18.10.2023 12:06
|
13

Volkswagen ID.7 ukazuje cestu autům do zásuvky. Jezdí zábavně i s nízkou spotřebou

Vyzkoušeli jsem elektrický protějšek modelu Passat. Na jedno nabití ujede přes 600 kilometrů
26.04.2024 14:02
|
0

Dlouhá tovární záruka je lákadlo na zákazníky. Nejvíce let nabízí automobilky z Asie a Francie

Podívejte se, jaké značky nabízejí nejdelší tovární záruky na svá auta
24.04.2024 16:05
|
0
Reklama

Simulátor za miliony korun. Tohle není hračka pro děti, ale nezbytná součást motorsportu

Vyzkoušel jsem si profesionální závodní simulátor českého týmu I.S.R. racing. Trénoval mě Salaquarda
23.04.2024 17:47
|
0

Kvíz: Poznat auta jen podle koncovek výfuků není nic snadného. Troufnete si?

Vyzkoušejte si, kolik automobilů dokážete poznat. Většinou na sebe výfuky upozorňují sportovní vozy
21.04.2024 08:52
|
0
Reklama
Autosalon TV