Reklama
Sport

Být úspěšným jezdcem rallye je zase o něco jednodušší. Začít můžete klidně v padesáti

V závodech pravidelnosti se nejezdí co nejrychleji, ale co nejblíže stanovenému času. A na spotřebu
Zdroj: Tiskový servis Ford

Spousta mladých kluků sní o tom, že budou úspěšní automobilová závodníci, nejlépe ve formuli 1 nebo WRC – nejvyšší kategorii mistrovství světa v rallye. Téměř u všech dříve nebo později narazí tyto sny na tvrdou realitu v podobě nedostatku financí. Jenže klukovských snů není nutné se zcela vzdávat. Rallye pravidelnosti se dá úspěšně jezdit v každém věku i s auty, které nestojí desítky miliónů, ale maximálně stovky, nebo dokonce desítky tisíc. A závodní víkend se dá zvládnout za částku příliš nepřesahující deset tisíc korun. Jednu takovou rallye jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži. A je to rok od roku větší adrenalin.

Elektřina i benzin

Na Czech New Energies Rallye v Českém Krumlově jsme s manželkou vyrazili už počtvrté. Poprvé to bylo v roce 2019, a to jsme si jako úplní nováčkové v rallye pravidelnosti dokonce přivezli hned několik pohárů a věnců za umístění na stupních vítězů jak v hodnocení „regularity“, tak v hodnocení spotřeby.

Letos naše ambice zhatil defekt v předposlední rychlostní zkoušky druhé večerní etapy. A přestože pro nás soutěž skončila v noci na korbě odtahovky, zjistili jsme, že díky změnám v pravidlech je zase o něco jednodušší uspět pro širší pole účastníků.

Czech New Energies Rallye je soutěž vypsaná pro elektromobily nebo plug-in hybridy, tedy elektrifikované automobily. Ale končit se čtením nemusejí ani ti, kteří by o plynový pedál elektromobilu nezavadili ani špičkou boty. Rallye pravidelnosti se totiž dá jezdit úplně v jakýchkoli automobilech, tedy i v těch, které voní jen a pouze benzinem.

Pravidelnost, nebo spotřeba? Obojí!

Krumlovská soutěž se pravidelně jezdí jak pod hlavičkou Mezinárodní automobilové federace (FIA), tak jako součást českého poháru. Každá z organizací má trochu jiná pravidla. FIA vytváří celkové pořadí tak, že boduje deset nejlépe umístěných posádek v soutěži pravidelnosti a deset nejlepších v hodnocení spotřeby (15, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1 b.). Při rovnosti bodů rozhoduje lepší spotřeba. Ta tedy hraje v mezinárodním hodnocení obrovskou roli. Spotřeba se měří pouze na rychlostních zkouškách sofistikovanou metodou – přímo z řídicí jednotky.

Soustředit se na rychlostní zkoušce na co nejnižší spotřebu, to už je vyšší dívčí. Protože už tak je těch věcí, které musí řidič a spolujezdec sledovat, požehnaně. Jízda na pravidelnost sice znamená, že se nejezdí nějak vysokými rychlostmi, ale ty je nutné dodržovat opravdu co nejpřesněji, protože v místě tajných měřících bodů (a může jich být na každém kilometru několik) se každá odchylka o 0,1 s proti času, ve kterém měla posádka v daném bodě být, trestá jedním trestným bodem. Navíc se v průběhu jedné rychlostní zkoušky požadované rychlostní průměry několikrát mění.

K tomu bývají některé zkoušky navigačně extrémně náročné. Často se totiž jezdí po těch úplně nejvíc vedlejších uzoučkých silničkách podle papírového itineráře, který posádka dostane 15 minut před startem každé etapy, takže nemá moc času se na krizová místa připravit. Navíc se jede za běžného provozu. Takže se několikrát stalo, že nás zbrzdil traktor, který jel třicítkou, zatímco my měli upalovat šedesátkou a předjet prostě nebylo kde. To pak trestné bodíky naskakují po stovkách nebo tisícovkách stejně jako kulminuje krevní tlak obou členů posádky.

Účastníci soutěže sice mají k dispozici aplikace, které pomáhají s udržováním předepsaného tempa, jenže GPS mobilního telefonu třeba pod stromy nebo v hlubokých údolích mezi skalami často ztrácí signál, takže je potřeba co nejčastěji korigovat a kalibrovat. „Nejlepší jezdci, kteří závodí ve světovém poháru, mají kromě aplikací na telefonech a tabletech externí GPS moduly, nebo magnety v kolech,“ upozorňuje Michal Žďárský, vítěz soutěže pravidelnosti na letošní krumlovské rallye, který bojuje o co nejlepší umístění i v celkovém seriálu, objíždí soutěže po celé Evropě a zatím se drží na třetím místě průběžného pořadí. Čas od času se ale stane, že i poloprofesionální posádky vyklepne někdo z vyloženě amatérských jezdců, protože má prostě pořádnou dávku štěstí – tak jako se to povedlo před čtyřmi roky v Krumlově nám.

Tehdy se ještě spotřeba hodnotila tak, že se pořadí spočítalo podle průměrné konzumace bez ohledu na velikost vozu. Není divu, že se prosazovala hlavně menší auta. Pak FIA přešla na extrémně složitý systém mnoha koeficientů včetně nabíjecích ztrát, který ale ve finále znamenal, že šanci uspět měly pouze posádky startující s vozy Hyundai Kona Electric a Kia Niro EV. Letos se systém zjednodušil. Naměřená spotřeba se porovnává se spotřebou dané verze auta podle protokolu WLTP a auta se řadí podle výsledného koeficientu. Takže mají šanci uspět i větší modely. To byl i náš případ, protože jsme řídili supervýkonný a obrovský Ford Mustang Mach-E GT s udávanou spotřebou přes 21 kWh na 100 km, přičemž podle palubního počítače se naše reálná spotřeba pohybovala kolem 16 kWh na 100 km. To by nás s koeficientem pod 0,8 řadilo na druhé místo z více než čtyřiceti hodnocených posádek…

Dříve bylo pro posádky, které třeba zabloudily a nasekaly tím pádem obrovské množství trestných bodů v hodnocení pravidelnosti, výhodné jet pak pouze na spotřebu. Patnáct bodů za vítězství v této části hodnocení stačilo třeba na medailovou příčku v celkovém pořadí. Jenže takové posádky často na trati rychlostních zkoušek brzdily týmy, které se na pravidelnost soustředily. A tak FIA správně vymyslela, že kdo chce být hodnocen v soutěži spotřeby, nesmí překročit určitý počet trestných bodů v hodnocení regularity.

V hodnocení české trofeje se pravidelnost a spotřeba vyhlašují zvlášť, přičemž spotřeba se neměří pouze na trati rychlostních zkoušek, ale i na přejezdech. V tomto případě to není sofistikovanou metodou z řídicí jednotky, ale odpočty z palubního počítače. Posádky mohou být přihlášené v národním i světovém mistrovství, takže o zábavu je postaráno nepřetržitě.

Lepší než mentální kouč. Manželka coby navigátor

Taková soutěž pravidelnosti, jako byl letošní 11. ročník CNER v Českém Krumlově, pak pro posádku vypadá tak, že je v totálním stresu a pod vlivem adrenalinu neustále od rána do noci. Každý maličký výpadek koncentrace se tvrdě trestá. V tom se nejtěžší závody pravidelnosti vlastně neliší od klasických „velkých“ rallye, a proto lákají čím dál větší množství soutěžících. Nechybí ani takové lahůdky jako noční „erzety“. A rok od roku se zvyšují rychlostní průměry. Letos už byly na některých úsecích vypsány i rychlosti vyšší než 70 km/h. A zkuste si držet ustálenou sedmdesátku v serpentinách na uzoučké silničce, kde ostatní řidiči jezdí tak dvacítkou, třicítkou. To už si pak připadáte trochu jako Seb Loeb.

Na začátku článku jsem psal, že náklady na závodní víkend nepřesáhnout deset tisíc korun. Například přihláška na nadcházející Rallye Morava v polovině května v okolí Šternberku stojí 7000 korun. Jednodenní závodní licence se dá pořídit už za 250 korun, celoroční přijde jednoho člena posádky na šest stovek. Nepotřebujete mechaniky, servismany, fyzioterapeuty, mentální kouče… Na druhou stranu absolvovat soutěž s vlastní manželkou v roli spolujezdce a navigátora bývá pro spoustu řidičů na rallye pravidelnosti větší mentální výzva než Noc dlouhých nožů na Monte Carlu.

Pokud byste se chtěli vypravit na takovou rallye pravidelnosti s podobným autem, jako je elektrický Mustang, ale zatím jste se ještě nerozhodli, který konkrétní vůz by to měl být, možná by mohl pomoci náš porovnávač. Srovnání několika větší elektromobilů jsme pro vás připravili zde

Reklama

Diskuze

Žádné příspěvky, buďte první!


Pražský hrad se stane součástí světové rallye. Elitní jezdci se podívají také do Holešovic

Podzimní Středoevropská rallye zná základní obrysy. Start proběhne pod okny prezidenta Pavla
04.04.2023 17:56
|
0
Reklama

Sébastien Loeb poprvé závodil s rallyovým speciálem Škoda. A hned zvítězil

„Séb“ ovládl se Škodou Fabia RS Rally2 Rallye Azory. Druhému Mikkelsenovi nadělil skoro 20 sekund
03.04.2023 15:12
|
1

Miliony za auto i za start na závodech. Zjistili jsme, kolik stojí sezona rallye se Škodou Fabia

Motorsport není levná záležitost a dokazuje to i rozpočet nového týmu Auto Podbabská Škoda MOL
13.03.2023 10:00
|
1

Lexus sbírá munici na útok proti německé trojce a Volvu. Vyšvihnout ho má cenově dostupné SUV

Rekordní kvartální prodeje zaznamenala luxusní značka koncernu Toyota i bez kapesní novinky
25.04.2024 18:00
|
0

Mercedes vyrobil skvělý lék pro muže trpící krizí středního věku. Minimálně u pumpy neleze do peněz

Jízdní vlastnosti Mercedesu CLE 300 4MATIC kupé pohladí, spotřeba šokuje. Moucha sedí na volantu
17.04.2024 19:45
|
0
Reklama

Do Česka poprvé přijelo nejbezpečnější a nejtišší volvo. Pojme sedm lidí a dovážet se bude z USA

Elektrické SUV je počítačem na kolech s umělou inteligencí. Každý den má být lepší
15.04.2024 16:15
|
0

Čínský Dongfeng chce být dvojkou na českém trhu hned za Škodou. Přiveze monstra i levná elektroauta

Už teď máme pokrokovější technologie než zdejší značky, tvrdí jejich evropský šéf
10.04.2024 07:33
|
2
Reklama
Autosalon TV