Reklama
Sport

Škoda Fabia Rally2 Evo dává na frak 130 RS: Lehkost a rychlost současnosti proti kráse minulosti

Na vlastní kůži jsme porovnali dvě legendy sto dvaceti let motorsportu ve Škodě Auto
Zdroj: Škoda Auto

Škoda slaví 120 let motorsportu. Při té příležitosti jsme mohli na ledovém okruhu v rakouském Zell am See vyzkoušet její současnou úspěšnou zbraň jménem Škoda Fabia Rallye2 Evo. A z jejího sedadla pak ihned přesedli do asi nejkrásnější závodní škodovky historie - Škody 130 RS. Jak vyznělo porovnání závodní škodovácké současnosti a minulosti?

Jan Kopecký a Škoda Fabia Rally2 Evo

Jan Kopecký (39 let) - šampión WRC 2 v roce 2018, sedminásobný mistr republiky v rallye, evropský šampión 2013, asijsko-pacifický mistr 2014, v letech 2006 a 2007 dojel se Škodou Fabia WRC v Katalánské rallye a Německé rallye na pátém místě v podnicích WRC.

Fabia Rally2 Evo je vylepšením soutěžního speciálu vyrobeného ze Škody Fabia 3. generace, kterých už tým Škoda Motorsport od roku 2019 prodal celkem 383 kusů po celém světě. Všechna čtyři kola pohání motor 1.6 Turbo s maximálním výkonem 214 kW.

300 koní pod dokonalou kontrolou

Vedle testovacího jezdce Škody Motorsport Jana Kopeckého už jsem absolvoval v různých závodních autech desítky, možná stovky kilometrů. Proto sedám do sedadla spolujezdce v nové Škodě Fabia Rally2 Evo v naprostém klidu a s důvěrou v jeho schopnosti. A to i přesto, že nás čeká okruh na zledovatělém sněhu.

"Pamatuješ si, že tě vždycky hecuju, ať se mnou jedeš rychleji než s ostatními?" připomínám Honzovi, že nejsem zvědavý na nějaké výletní tempo, ale chci zážitek co nejbližší závodnímu účinkování na rychlostní zkoušce rallye. V našem případě švédské nebo finské, protože pneumatiky Fabie Rally2 Evo se ježí spoustou dlouhých hřebů. Kdo nikdy v autě s hřeby nejel, neuvěří, jak dokáže tahle pomůcka zlepšit přilnavost na zledovatělém sněhu. Pocit z jízdy je jistější než třeba na šotolině, blíží se přilnavosti na asfaltu.

Start! Všechna čtyři kola Fabie se zakousnou do povrchu a stylově od nich odlétá ledový tříšť. Jízda po ledovém oválu je nejen zábavná, ale zároveň neuvěřitelně jistá a kontrolovaná. Letíme sice v každé zatáčce bokem, ale příď vzorně kopíruje vnitřní poloměry oblouků. Podle kružítka bych to nenarýsoval lépe. Téměř 300 koní pod kapotou krotí Jan Kopecký na první pohled naprosto lehce a klidně, přitom po ledu svištíme jak šíp ve znaku závodní fabie. Je to jako adrenalin na horské dráze - s vědomím, že se vám prostě nemůže vůbec nic stát.

Honzo, díky! Ať tě baví práce testovacího jezdce Škody Motorsport stejně jako předchozí role továrního jezdce. A rychle do dalšího sedadla spolujezdce, vedle ještě ostřílenějšího soutěžáka. Matthias Kahle už túruje svou Škodu 130 RS.
Zdroj: Škoda Auto
Autentické záběry z jízdy, kterou v článku popisujeme.
Reklama

Matthias Kahle a Škoda 130 RS

Mattias Kahle (51 let) - osminásobný mistr Německa v rallye, zúčastnil se i čtyř závodů mistrovství světa. Nejlepším výsledkem je 7. místo na Novém Zélandu v roce 1999. Majitel firmy Kahle Motorsport.

Škoda 130 RS - závodní vůz odvozený od modelu Škoda 110 R, který mezi roky 1975 až 1983 závodil na okruzích i v rallye. Největším úspěchem je titul mistra Evropy značek na okruzích v roce 1981. Zadní kola pohání čtyřválcový motor o objemu 1,3 litru.

Nejkrásnější na světě, ale dřeš se a jedeš pomalu

Design českého porsche bere i po 46 letech dech. I dnes jde o nádherné auto a co si budeme povídat - kam se na něm v tomto ohledu Fabia Rally2 Evo hrabe. "Pro mě je to nejkrásnější auto na světě," tvrdí rezolutně šéftechnik firmy Kahle Motorsport Jens Herkommer.

Jeho boss teď sedí vedle mne a z jízdy vnímám, jak moc mu dává zabrat, aby letitého youngtimera prohnal okruhem v alespoň trochu řízeném smyku. Zmítáme se od mantinelu k mantinelu, chvílemi mám i trochu strach. Tohle a podle kružítka? Jedině v rukách silně opilého fyzika. Proti předchozí jízdě si připadám jak ve zpomaleném filmu, lehkost, samozřejmost a rychlost se vypařily na úkor upocené roboty.

"Kolik to má koní?" ptám se přes interkom Matthiase.

"Asi sto třicet. Nejede to, co? Na rozdíl od Honzy ve fabii se tady dřu jako kůň a výsledek není moc vidět," směje se Kahle.

Je to pravda. Jestli se někdo po svezení s Fabií Rally2 Evo bude rozplývat nad jízdními zážitky se Škodou 130 RS, tak prostě kecá. Rozdíl je stejný, jako byste porovnávali jízdu se současnou Fabií 1.0 TSI a muzeální Škodou 110 R. 

Diskuze

Sekačka - 26.08.2021 21:16:26
Toto je srovnání s prominutím na h...o,proto se dnes rallye nejezdí s 50let starým veteránem,ale s auty, které jsou aktuální,a ne z muzea.Š 130 byla úžasná a dnes říkám i nádherná,ale srovnáváte p.red.nesrovnatelné.Příště můžete porovnat koně s letadlem.
Filip - 21.06.2021 10:53:30
až na to že ta fabia ma seriove jenom jmeno, ani kasle neni z fabia ... a ani to neni z materialu kterej se pouziva na seriove auta !

Poklady stodol a garáží: Škoda 135 GLi byla pro Západ něco jako Dacia Logan. U nás se neprodávala

Málo známý vrchol generace škodovek s motorem vzadu se vyrobil v sérii čítající pouze 400 vozů
17.01.2021 17:56
|
8
Reklama

Poklady stodol a garáží: Proklínaná Škoda 1203 se vyráběla přes čtyřicet let. Dnes stojí i sto tisíc

Dodávka byla zastaralá už v době svého vzniku. Čechy i Slováky provázela od porodnice do márnice
06.09.2020 19:55
|
20

Poklady českých stodol a garáží: Škoda 110 R byla sportovní jen naoko, ale dnes stojí i půl milionu

Pohlednému kupé nechyběl styl. Koní ale moc nebylo a podvozek by větší stádo stejně nezvládl
23.05.2020 18:55
|
29

Mercedes vyrobil skvělý lék pro muže trpící krizí středního věku. Minimálně u pumpy neleze do peněz

Jízdní vlastnosti Mercedesu CLE 300 4MATIC kupé pohladí, spotřeba šokuje. Moucha sedí na volantu
17.04.2024 19:45
|
0

Do Česka poprvé přijelo nejbezpečnější a nejtišší volvo. Pojme sedm lidí a dovážet se bude z USA

Elektrické SUV je počítačem na kolech s umělou inteligencí. Každý den má být lepší
15.04.2024 16:15
|
0
Reklama

Čínský Dongfeng chce být dvojkou na českém trhu hned za Škodou. Přiveze monstra i levná elektroauta

Už teď máme pokrokovější technologie než zdejší značky, tvrdí jejich evropský šéf
10.04.2024 07:33
|
2

Názor: Nulová tolerance vůči alkoholu u řidičů je falešná anomálie, kterou nedodržují ani policisté

Komu naměří při dechové zkoušce do 0,3 promile, ten se trestu vyhne. Pokud neřekne, že požil
13.03.2024 19:26
|
23
Reklama
Autosalon TV